Kattungen har lärt sig av sin mamma genom att ta efter, nu får du ta över den rollen och vara en förebild. För den äldre katten, som sedan lång tid tillbaka lever efter egna lagar, går uppfostran snarare ut på att du så långt det är möjligt gå med på hans behov så att han kan lämna dem som du inte tycker om.
Fem uppfostringsregler
- Tala alltid lugnt med katten. Först när den har förtroende för dig, gör den också det som du vill.
- Förbjud alltid samma saker. Ge den inte en smakbit vid bordet ena dagen och neka i nästa, på det viset lär sig inte katten vad som är okej och inte.
- Skrik inte. Säg ett bestämt "Nej!" om den till exempel klöser på nån möbel istället för klösbrädan. När du nekar den något så säg inte dess namn för den kan förknippa namnet med något dåligt.
- Var konsekvent. Använd alltid samma uttryck som "Ner!" och "Nej!".
- När du ertappar den med att göra något den inte får så banna den med en gång inte efter en stund. Detsamma gäller när du vill belöna den.
Renlighet
En kattunge är i regel rumsren när du får hem den. Den börjar gå på lådan redan när den är runt tre veckor gammal då den härmar sin mamma när denna inte längre bryr sig om att slicka ungarna rena. Placera kattungen i lådan när du märker att den behöver det - den jamar, söker och krafsar runt innan den hukar sig med svansen lyft och ska börja förrätta sitt ärende. När den gjort det den ska på dess plats så beröm den.
Klovässning
Katter tar varje chans att kunna vässa klorna på föremål som den passerar ofta - en möbel eller kanske till och med gardinerna. När du märker detta så lyft då katten till dess klösbräda eller klösträd och visa hur den ska göra. När jag skulle visa Chess att använda sin klösbräda så höll jag en leksaksmus längst upp på brädan som han ville komma åt och helt naturligt började han vässa klorna på brädan när han märkte att det var ett motstånd där. Några droppar av kattmynta eller spraya på lite är också ett tips.
Tigga vid bordet
Det kan vara enerverande med en katt som envist tigger vid bordet. Se till att vara hård och inte ge den mat vissa gånger och neka den nästa.
- Ge katten mat innan du sätter dig för att äta.
- När katten närmar sig bordet säg ett bestämt "Nej!" för att hindra den att komma närmare.
- Lyft ner katten med ett bestämt "Nej!" om den hoppar upp i ditt knä under måltiden.
Vänja katten av med ovanor
En vattenspruta/blomdusch är utmärkta att ha för att hindra katten från att till exempel klättra i gardinerna eller klösa på favoritfåtöljen. Andra föremål som kan nyttjas är blåsbälg, vattenistol eller en aluminiumkedja. Var noga med att använda nån av dessa när du ertappar katten, inte en stund efter när han har slutat. Håll inte fast katten när du bannar den annars finns risken att den förbinder bestraffning med dig.
Gå i koppel
Ibland kan det vara ganska bekvämt att ha en katt som kan gå i koppel, vid veterinärsbesök till exempel. Det bästa och bekvämaste för katten är en sele som sitter om både kroppen och halsen (som en åtta ungefär). Låt katten leka med kopplet några dagar. Ha på selen korta stunder till en början och låt den sen sitta på allt längre. När du ska vänja den vid kopplet så locka den med en leksak så att kopplet stramar och låt den vänja den vid känslan, beröm och smek den när den är duktig. När katten kan gå runt i lägenheten med dig utan att streta emot så är den redo för sin första utflykt.